Crama Girboiu si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Cramei Gîrboiu si , ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in locatia Ribs House Craiova.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.

Au fost 6 imperecheri realizate cu maiestrie de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi:

  1. Cuartz White (spumant Feteasca Alba) + Camembert Ile de France,
  2. Bacanta Barrique Sarba + Cheddar Delaco,
  3. Petite Helena (Chardonnay si Sarba) + Maasdam Delaco D’Exceptie,
  4. Bacanta Special Edition Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco,
  5. Constantin  (Merlot + Cabernet Sauvignon + Feteasca Neagra) + Grana Padano Delaco D’Exceptie,
  6. Cuartz Rose (spumant rose) + Brie au Bleu Ile de France

Alegerea mea a fost Bacanta Special Edition Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco,

Asa cum stim deja, din spusele lui Alin,  Emmentaler-ul e o branza relativ simpla, facuta prin amestercarea uni kilogram de branza cu unul de gauri. De fapt este o branza originară din valea Emmental din Elveția, considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură. Mie nu vizulaul imi place, ci gustativul. Dulce si ursor amaruie, catifelata si detsul de consistenta face din Emmentaler o branza ideala.

In privinta vinului Crama Girboiu aduce inca un omagiu zeului Bacchus, innobiland gama Bacanta cu o invitatie ravasitoare catre spectacolul simturilor. Bacanta Special Edition Tamaioasa Romaneasca este un vin alb demidulce elegant, diafan, un vartej subtil si parfumat al gustului, care sa insoteasca fara greseala momente dintre cele mai placute.  Vinul este o Tamaioasa Romaneasca demidulce de exceptie obtinuta partial din struguri stafiditi. Aroma complexa de piersica rosie coapta si fructe exotice ca mango este completata de note discrete de fagure de miere si caise confiate. Cu o aciditate foarte ridicata si un postgust lung vinul se combina perfect cu grasimea din Emmental.

Daca vorbim de marketing-ul de la Crama Girboiu, atunci punctul forte a fost produsul. Mi s-a mai intamplat doar o singura data la o degustarea sa imi placa toate vinurile. Cumva al doilea punct tare a fost somelierul cramei, Eugen, un tip carismatic, care luceaza de 8 ani in acesta crama. Cu raspunsuri pertinente la orice intrebare si adaptarea discursului la moment, este un deliciu sa il asculti.

 

 

Concluzia serii > produse de top + somelier iscusit = succes