O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Cramei Bogdan (pentru a doua oara) si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in locatia Restaurantului Casa Zamfirescu.
Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.
Au fost 5 imperecheri realizate cu maiestrie de Alin Sintimbrean (DictionarCulinar.ro):
1. Sauvignon Blanc cu Camembert Ile de France,
2. Chardonnay cu Havarti Arla,
3. Roze din Merlot si Feteasca Neagra cu Emmentaler Delaco,
4. Syrah cu Gouda Delaco D’Exceptie si piper mozaic,
5. Cuvee Experience (Feteasca Neagra + Merlot + Syrah) cu Grana Padano Delaco D’Exceptie
Alegerea mea a fost Chardonnay cu Havarti Arla.
Dupa relatarile mele din alte degustari stim deja ca ador Havarti. Aceasta este o branza daneza aromata si cremoasa, obtinuta din lapte de vaca, cu o intensitate gusativa temperata.
Numele provine din anul 1852, din regiunea Havarthigaard in Øverød, unde Hanne Nielsen avea o fabrica moderna de branzeturi.
Este maturata timp de 2-3 luni minimum. Dar cred ca este de-ajuns. In versiuna curenta (Arla) este deja feliata si asteapta sa fie pusa pe shadwich. O recomand incalzita.
Chardonnay-ul de la Crama Bogdan combina tipicitatea soiurilor cu un caracter autentic de terroir dobrogean. Asadar, este un vin proaspat si elegant. Notele de mere verzi si caise se imbina cu cele de fructe tropicale intr-un spectru aromatic inedit, de o culoare galben-pai, lucios.
Cobinat cu Havarti-ul te face sa te simti tanar, relaxat. Cele doua elemente sunt potrivite ca intensitate gustativa, vinul nu acopera branza, branza nu acopera vinul, astfel potentandu-si gustul. Aciditatea mare a vinului se imbina perfect cu grasimea branzei. Iti face placere sa le combini.
Daca vorbim de Cama Bogdan vorbim de vin bio si mai mult biodinamic. De la somelierul cramei am aflat cateva secrete. Intrucat nu folosesc substante chimice pentru a scapa de daunatori domeniul nu este legat, astfel existand mai multe parcele, ca in cazul in care una din parcele se infesteaza/infecteaza cultura per ansamblu sa nu fie afectata. Un alt secret este cel care se refera la fazele lunii, astfel vita de vie se toaleteaza dor cand luna este pe un trend descendent, astfel suferinta sa este minima.
Ceva ce mi-a restaurat putin credinta in omenire este relatarea somelierului cum ca vecinii de domeniu, chiar daca nu practica o vinicultra bio, nu isi stropesc via la marginea cu proprietatile Cramei Bogdan in zilele cu vant puternic pentru a nu duce diversele substante chimice si pe via Bogdan. Mai exista respect pe lume. Respect acesor oameni!
Concluzia serii > Daca faci vin bio. Fa vin bio de asa maniera sa te stie (respecte) si vecinii (concurenta). Fa la fel cu orice faci!