Corcova si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin2

O  noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta protagonistii au fost vinurile Crama Corcova si branzeturile lui Delaco, evenimentul desfasurandu-se la Oxygen Bistro.

Reprezentantii Cramei Corcova ne-au oferit spre degustare 5 vinuri, un alb, un rose si 2 vinuri rosii, dar au avut si inspiratia sa ne ofere un vin ales ca bonus: vin Desert.

Ca de fiecare data, evenimentul a fost organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.

Combinatiile au fost:

Chardonnay + Maasdam + struguri albi
Rose + British Cheddar + smochine proaspete
Feteasca Neagra + Brie Ile de France + prune uscate
Syrah + Camembert Ile de France + piper roz
Dessert + Roquefort Ile de France + nuca

Experienta s-a incadrat in tipologia deja-vu deja-conue. Cu ani in urma am avut o experienta uluitor de asemanatoare.

Am sa detaliez ultima combinatie, care “ne-a lasat cu gura stele”, din nou, pe majoritate dintre noi!

Roquefortul este o branza cu mucegai nobil albastru, probabil cea mai celebra branza cu mucegai albastru dar si cea cu cele mai restrictive conditii in ce priveste denumirea cu origine controlata si masurile de protectie de care beneficiaza.

Legenda spune ca un pastor care isi manca pranzul (painea si branza de oaie) a vazut o fata undeva in departare. Si a ascuns mancarea intr-o pestera din apropiere si a plecat dupa ea. Cand s-a intors cateva luni mai tarziu, branza se transformase in Roquefort.

Legenda actuala spune ca Roquefort-ul este o branza semi tare cu mucegai albastru, obtinuta din lapte de oaie, cu un gust intens, picant si foarte puternic si cu o textura creamoasa, umeda usor sfaramicioasa. As adauga legendei si un miros pe masura, usor prea puternic pentru simturile mele.

Ca si in 2016 cand am facut cunostinta cu aceasta branza in degustari, gustul meu nu a evoluat. Nu o apreciez la adevarata ei valoare. Imi place doar in cantitati mici si combinatii alimentare.

Corcova Dessert este un vin licoros ofera un buchet de arome de o mare diversitate: miere de salcam, gutui, fructe confiate, nuci, de culoare galben aurie, strălucitoare.

Gustul final este lung si de o complexitate aromatica exceptional, pastreaza o buna vivacitate datorita armoniei dintre zahar, aciditate si alcool.

Fiind un vin ales, din categoria vinurilor dulci, vine intr-o sticla de numai 375 ml, la fel ca versiunea 2013, versiunea curenta 2014 fiind de fapt un parfum de vin cu o nota de roze adaugata.

Combinatia vinului desert cu  Roquefort-ul a fost, din nou, minune aceastei seri. Vinul cu dulceata si intensitatea sa reusete sa domoleasca taria si iuteala  Roquefort-ului facandu-l mai dezirabil si etalandu-i partea placuta a gustului. Odata ce papilele intra in contact cu aceasta combinatie minune parca si mirosul branzei devine mai placut.

In ceea ce priveste marketingul, Corcova a evoluat, un site, actualizat cu magazin online, care a permis adaptarea pe vremea pandemiei, pliante cu vinurile, somelierul cramei speker invitat, totul intr-o maniera foarte profi.

De luat acasa -> in marketing investesti constant si cand iti merge bine!

 

PS Era sa uit. Am castigat vinul dulce, din nou 🙂