Crama Dragasi si branza de la Horezu: Branzeturi cum se… cuVin

O  noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta protagonistii au fost vinurile Cramei Dragasi si o branz cu renume de la Horezu, evenimentul desfasurandu-se la Vintage la Pasaj.

Crama Dragasi

Inainte de degustare, voi detalia un pic actorii serii. Crama Dragasi este o crama boutique, o podgorie mica  (doar 7 ha de vie) dar completata de un salon de degustari cu 25 de locuri si de o pensiune cu o capacitate de 11 locuri (5 camere, dintre care 4 duble si una tripla) oferind astfel un concept de turims viticol inedit. Branza fermentata de Horezu, este un magnat necunoscut al pietei de brzeturi locale, produsul mesterit de cei de la SC Five Continent SRL in localitatea Horezu din Valcea fiind cunoscut si apreciat pe pietele internationale (au castigat premiul Highly Commended Award la International Cheese Award Nantwich din 28/29 Iulie 2015).

Trecand la degustare pot spune ca ziua nu a fost chiar prielnica. In arsita soarelui de iulie, in crasul Craiova, cel “plin de verdeata si parcuri” temperatura tindea spre 30 de grade, de sus in jos 🙂

Cu toate acestea atmosfera s-a destins repede pe tersa Vintage la Pasaj, iar umbrelutele au resusit sa acopera lumina preaputernica a soarelui de Oltenia.

Am servit 3 vinuri aduse de Crama Dragasi, pe care le-am combinat cu versiunea nematurata a branzei fermentate de Horezu.

Cele 3 vinuri au fost:

  1. Pinot Gris 2015
  2. Sauvignon Blanc 2015
  3. Rose 2015

Preferatul meu a fost Pinot Gris, un vin racoros, de masa, care a reusit sa ma tina fresh pe caldura cea mare. Interesant este ca am aflat de existenta acestui tip de vin, de care nu auzisem pana acum si care poate fi vinificat in alb, sau prin tehnica de vin rosu poate da un Rose (vinul al treilea pe care l-am degustat). Culoarea strugurilor Pinot Gris variaza de la gri-vinetiu pana la roz-mov iar obtinerea rose-ului s-a facut prin timpul mare de contact cu pielita ceea ce a determinat virarea spre un rose-cupru.

Am adorat puterea mare alcoolica a vinurilor (>12.4) care a fost foarte bine acompaniata de o aciditate optima: Crama Dragasi, tineti-o tot asa! Abia astept sa vad locatia!

In final voi descrie senzatiile lasate de vin, branza, si combinatia lor: racoros, solid, potrivit.