Crama Dragasi si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele cramei Dragasi si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in locatia Restaurantului Casa Ghincea.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.

Au fost 4 imperecheri realizate cu de Alin Sintimbrean (DictionarCulinar.ro) care a fost mai vocal decat de obicei:

1. Sauvignon Blanc 2016 Petit Fume ( baricat 3 luni in butoi de stejar cu doagele oparite si fundurile un pic prajite) – Camembert – Ile de France
2. Petit Cuvee Blanc 2017 ( cupaj de Sauvignon Blanc 2017 si Pinot Gris 2017) – Havarti Delaco D’Exceptie
3. Rose 2016 ( cupaj Cabernet Franc 80% si Merlot 20%) – Gouda Delaco D’Exceptie
4. Cabernet Franc 2015 – monosepaj – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

Am mai participat la evenimente la Casa Ghincea, atat degustari cat si evenimente “matrimoniale” si, ca de fiecare data, restaurantul s-a ridicat la nivelul celor mai mari exigente: curatenie, clima functionala (si pornita), servire ireprosabila – probabil cea mai buna alegere pentru orice eveniment. Mai mult, ne-au oferit posibilitatea de a folosi frigiderele pentru a aduce vinurile si branzeturile la temeperatura potrivita! Excelent!

Vinurile ne-au fost impartasite de Crama Dragas, crama situata pe dealurile din Dragasani, zona cunoscuta pentru vinurile bune si istoria in vinificatie.

Mi-au placut doua vinuri Sauvignon Blanc Petit Fume si Cabernet Franc. Primul mi-a placut pentru ca este altfel, are un gust si o aroma aparte. Cel de-al doile mi-a placut pentru ca are tanini placuti. Nu mi-a placut nuanta de “verde”, dar dupa spusele expetilor cramei, ale lui Alin si ale lui Narcis vinul este prea tanar, el trebuind de fapt sa fie servit peste vreo 10 ani. WOW. Este un vin in editie limitata de doar 2300 sticle, cu o puternica tarie alcoolica 14.5%, maturat 1 an in butoi de stejar si cu un potential de invechire de 12-14 ani. Cred ca este cel mai “maturabil” vin degustat la evenimentele de pana acum.

In ceea ce priveste branzeturile, cea mai buna combinatie (gratie lui Alin Santimberean) a fost Sauvignon Blanc 2016 Petit Fume cu camembert-ul. Cele doua produse completandu-se reciproc. Mai degraba branza domolind vinul in bine.

Combinatia cu Cabernet-ul Franc as fi facut-o cu Havarti, produsul celor de la delaco fermecandu-ma de la prima degustare si pana in prezent. Car gusturile culinare nu se discuta si ce-mi place mie nu trebuie sa placa la nimeni. Havarto all the way!

In ceea ce priveste marketing-ul am fost surprinsi placuti sa primim materiale scrise (carticica) cu produsele cramei. Un lucru deosebit, rareori intalnit in vin este numele de brand care este PELERIN al Cramei Dragas. Sunt sigur ca exista argumente pro si contra pentru ficare din abordari firma este si brand si firma este altceva decat bradul, timpul fiind singurul care ne va spune daca alegerea este una reusita. Un argument