Domeniile Samburesti si Delaco, in padure la Coveanu: Branzeturi cum se… cuVin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Cramei Samburesti si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco intr-o locație de vis, padurea lu’ Coveanu.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatia Bloggerilor Olteni.

Au fost 5 imperecheri realizate cu maiestrie de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi:

 

1. Domeniile Samburesti Chardonnay + Camembert Ile de France,
2. Chateau Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
3. Domeniile Samburesti Roze + Delaco Branza pentru gratar,
4. Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,
5. Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie,

 

Alegerea mea, a fost neobisnuita. Desi degustarea a fost una de zi, ziua a fost una calduroasa, gustul meu a ales combinata Domeniile Samburesti Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Grana Padano Delaco D’Exceptie este alternativa corecta a vestitului parmeza, ambele fiind branzeturi maturate timp indelungat, cel de-al doilea bucurandu-se de DOC. Daca vorbim de Grana Padano, reteta de preparare datează din secolul 12 si a fost perfectionată  de-a lungul secolelor ca o modalitate de a pastrare pe termen lung a laptelui. Ceva ce imi place la aceasta branza, pe langa textura granulata si duritate, este formarea de cristale (precipitate) de calciu care scrajnesc prin dinti. O placere ascunsa… cum se cu vinE. Cel mai adesea o prefer cu nuci, struguri sau curmale, dar de data aceasta s-a combinat foarte bine cu Merlot-ul.

Ca tot veni vorba de Merlot, pe care l-am mai preferat si cu alte ocazii, la o prima vedere sortimentul de Samburesti este un vin rosu intens, cu miros de fructe rosii si ciocolata, iar gustativ pastreaza directia soiului, avand tanini potoliti (asa cum imi place mie). De loc innecacios si parca prea putin, am reusit sa il savurez pe indelete in ciuda caldurii de afara, asta probabil pentru ca era servit la o temperatura de numai 15 grade. Congruent cu Grana Padano, nici nu acopera branza, nici nu se lasa acoperit de intensitatea acesteia, facand combinatia una reusita.

Sa nu uitam ca pe o zi torida, apa ne ajuta la hidratare, la fel cum ne ajuta la degustare, multumim astfel Aqua Carpatica, partenetrul nostru de rehidratare.

Vorbind despre marketing, ca de fiecare data, acum intervine contextul. Evenimentul in sine, editia #38 a evenimentului Branzeturi cum se … cuVin, a fost suprapus cu blogmeet #101 (wow ce a trecut timpul) si cu o iesire intr-un loc cu totul deosebit: in padure la Coveanu. In padure la Coveanu este un concept unic, combina linistea cu bunul-gust rustic si cu vib-ul unui lac. Este o cabana din lemn, cu 5 camere, o terasa generoasa, un lac cu ponton si, colac peste pupapaza totul se afla in padure. Locatia este situata aproape de satul Greci, in padurea de langa Schitu, judetul Olt si este doavada clara a comuniunii om-natura. Si, pentru ca omul sfinteste locul, Domnul Coveanu, managerul, ne-a prezentat si un concept modernist, o sala de eveniment (ballroom) moderna situata conceptual dimetral opus de conceptul rustic de padure, dar ambele fiind plazmuirea mintii sale. Sala este spectaculoasa prin grandoare si volum, precum si prin amenajare si culor. Isi va deschide curand portile pentru publicul larg.

A! si era sa uit. Am castigat Merlot-ul la tombola organizata post-degustare. Cine doreste sa il savuram impreuna?

 

Concluzia zilei > Vinul potrivit la locul potrivit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *