Domeniul Aristitei si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Domeniului Aristitei si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco intr-o locatie deja consacrata –  Ribs House Craiova.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatia Bloggerilor Olteni.

Au fost 5 imperecheri realizate cu maiestrie de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi:

  1. Domeniul Aristitei Vizionar Riesling Rhin + Camembert
  2. Domeniul Aristitei Vizionar Chardonnay + Irish Cheddar + Aperifrais
  3. Domeniul Aristitei Vizionar Cupaj alb (Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling Rhin + Muscat Ottonel) + Emmentaler Delaco
  4. Rose (Burgund si Feteasca Neagra) + Bavaria Blu
  5. Feteasca Neagra + Delaco Creamy Blue + Grand Bavarese

Alegerea mea, a fost una clasica. Am ales Rose-ul dar l-am combinat cu Emmentalerul, branza asociata la vinul precedent in ordine cronologica.

Despre Emmentaler am tot scris si imi tot place. Ce e drept merita aminitit ca este o branza ce combina un kg de lapte cu unul de gauri. Printr-o gresala fericita, la unele din vinuri am avut placerea de a degusta doua brnazeturi. Ce e drept faceam asta si in trecut, pastrand o bucata de branza pentru vinul urmator pentru a vedea diferenta. Prin aceasta gresala fericita am avut ocazai sa degust Aperifrais Delaco, o minunatie de produs care am sustinut dintotdeauna ca este un produs pentru lenesi ca mine. Este pentru lenesi pentru ca vinde deja portionat si impachetat, astfel incat, daca nu ai timp sa pregatesti ceva pentru musafiri… puf! ai scos aperifrais-ul pe masa. Ca idee Aperifrais-ul este facut din branza proaspata  cu textura cremoasa si asezonat cu cateva arome. Delaco ne pune in fata 3 sortimente Aperifrais Italie, Aperifrais Provence si Aperifrais Cote D’Azur, pastrand branza cremoasa si schimband accentul.

Domeniul Aristieti este o crama butique, adica o crama mica cu produse nisate/ in cantitati mici. Gama de vinuri prezentata – Vizionar –  ne pune pe masa un terroir de exceptie oferit de Valea Nicovani, una dintre cele mai vechi vai viticole ale comunei valea Calugareasca. De soiul Burgund  mai auzisem de la Daniel, intr-o discutie de vinuri autohtone, dar nu gustasem niciodata. Cupajul a fost interesant. Rose-ul  realizat din Burgund si Feteasca Neagra, de o culoare roza aparte,  impresioneaza prin intensitatea aromelor de coacaze rosii, merisorsi visine coapte, dar si prin caracterul usor citric, racoritor. Desi l-am gustat in combinatia propusa, cu Bavria Blu, l-am preferat alaturi de Emmentaler. Sa fie oare alegerea pentru ca ne aflam in sezonul cald si brnazeturile cu mucegai sunt cam intense pentru aceaste vremuri?

Vorbind despre marketing, ca de fiecare data, acum intervine brnadul personal. Vinurile poarta numele de gama – Vizionar, iar eticheta, asa cum am aflat de la Anca Nica, directorul de vanzari, poarta amprenta oenologului Cristian Tudor. Si o poarta la propriu. Vinurile sunt in intregime creatia sa si, pe langa acesta, pe eticheta sticlei este stilizata si reliefata aprenta reala a oenologului. O abordare noua, ceva ce se poate povesti si argumenta, ce e drept nu pe gustul meu, dar care iti ramane in cap. Urmarind personajul pe internet, vad ca este activ atat pe Instagram cat si pe LinedIn, si dintr-un articole pe vinul.ro aflu ca este la mai bine de 23 de recolte procesate, ceea ce ii da experienta necesara sa isi permita sa isi puna amprenta pe vinuri.

Concluzia serii: puneti-va amprenta pe ceea ce faceti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *