Vinarte si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

2015-10-15 18.47.10

Am fost la o degustare de Branzeturi cum se… cuVin, iar la una dintre imperecheri, alaturi de branza si vin au poposit si cateva felii de paine prajita. Nu multe, dar suficiente incat sa-mi aduca aminte de pizza. Cand zici pizza, de multe ori spui si bere, dar nu pai putin adevarat este ca atunci cand vorbesti despre branzeturi, mai degraba spui vin.

A fost vorba despre Petit Camembert, de la Delaco, care s-a “imperecheat” cu un Rose – Terase Danubiene de la Vinarte. La degustare am trecut in revista papilelor gustative mai multe sortimente de branzeturi: Mozzarella frescaEmmentalerPetit CamembertBrie au bleucascaval Sofiacascaval afumatGrana Padano si Roquefort. Cum printre ingredientele sortimentelor de pizza cu branza se regasesc multe dintre aceste branzeturi, o intrebare fireasca ar fi cu ce fel de vinuri s-ar potrivi pizza Quatro Formaggi.

De remarcat ca Roquefort – Ile de France, branza cu mucegai albastru propusa de Delaco s-a imperecheat cu un Merlot – Terase Danubiene de la Vinarte, cascavalul si Brie au Bleu le-am acompaniat cu un Rose – Terase Danubiene, iar Mozarella Fresca cu un Sauvignon Blanc.

Dupa cum se vede, branzeturile componente din pizza Quatro Formaggi se imperecheaza individual cu vinuri albe, rose si rosii, dar care ar fi vinurile care merg cu pizza Quatro Formaggi?

 “Secretul asocierii vinurilor cu branzeturile este potrivirea continutului de proteine din branzeturi cu cel al taninurilor din vinuri. Restul tine doar de gusturile personale ale fiecaruia. Se poate comanda un “wine flight” care sa contina toate cele trei vinuri mai sus mentionate.”L-am intrebat acest lucru pe Laurentiu Achim, somelier Vinarte si presedintele Federatiei Somelierilor din Romania, care a fost prezent la degustare. Iata raspunsul:

Pentru ca tot am vorbit despre specialistii care ne-au incantat cu informatii despre vinuri si branzeturi, detalii despre Terase Danubiene de la Vinarte ne-a oferit Iustin Urucu, enolog Vinarte, iar despre branzeturile Delaco ne-a povestit Alin Sintimbrean, autorul DictionarCulinar.ro.

Degustarea a fost organizata la restaurantul Le BaronAsociatia Bloggerilor Olteni propunandu-si sa mediatizeze astfel de degustari in fiecare luna.

Voi pastra intrebarea referioare la vinurile care pot acompania Quatro Formaggi si pentru degustarile viitoare, astfel incat la final sa avem o lista completa de sfaturi si vinuri 🙂