Crama Oprisor si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

2015-11-12 19.55.47

O  noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta actorii principali au fost trimisii Cramei Oprisor si cei ai lui Delaco. Piesa s-a desfasurat pe podiumul Cramei Rex (Restaurant Rex) fiind pusa in scena de reprezentantii Cramei Oprisor – Gabriel Cristea si Nicolae Lintu in stransa colaborare cu Alin Sintimbrean –  autorul www.dictionarculinar.ro

Povestea vinurilor, bine narata de reprezentantii Cramei Oprisor, s-a imbinat cu multiple incursiuni in povestile branzeturilor, meticulos explicate de Alin.

Totul incepe cu a fost odata o vie ca toate viile…

Intriga este introdusa de naratorul somelier Gabriel, care ne spune ca desi avem in fata 5 vinuri, unul alb, unul roze si 3 rosii toate sunt facute din acelasi soi: Cabernet sauvignon, diferit fiind procesul de vinificare. Povestea este una sumbra: toate vinurile fiind seci.

Actiunea se desfasoara in 5 acte, regizorii fiind responabili de pairing dintre vinuri si branzeturi.

In primul act inta in scena vinul Caloian Cabernet Sauvignon Alb ce se imbratiseaza strans cu branza Brie. Puritatea printului Alb “de cartier” se imbina de minue cu printesa branzeturilor frantuzesti, realizand cel mai bun duet gustativ din toata piesa. In celelalte acte, desi actroii au avut mai multa experienta, nu am gasit pasiunea duetului din primul act.

Astfel in actul doi Maiastru Cabernet Sauvigno a dat tot ce a avut mai bun alaturi de partenerul sau Cascavalul afumat, dar nu a reusit sa se aproprie de reprezntatia actorilor simpli dar daruiti din actul intai.

Actul al trilea l-a avut in scena pe debutantul vinurilor rosii, seci: Caloian Cabernet Sauvignon alaturi de pregauritul Maasdam, ruda apropiata a familiei Emmentaler, originar din Olanda. Combinatia a fost gustata pe deplin de expertii salii, fiind indelung aplaudata.

In actul al patrulea precunoscutul rege de La Cetate Cabernet Sauvignon s-a alaturat in scena cu invechitul sau prieten Grana Padano. Combinatia a pus in evidenta si a potentat reciproc puterea celor doi protagonisti.

Actul final a fost al greilor, au intrat in scena Crama Oprisor Cabernet Sauvignon alaturi de nobilul mucegait Gran Bavarese. Inensitatea accentelor gustative si greutatea specifica a celor doi a fost indelung gustate de public.

Punctul culminant a fost alegerea, de catre premaritul public, a celei mai bune reprezentatii. Astfel prin vot secret si liber  consimti fiecare participant si-a ales favoritii.

Deznodamantul a fost unul impaciuitor, asteptat si bine primit, intrucat publicul nu a putut decide castigatorul, ramanand la concluzia ca fiecare om are gusturile lui… si (doar) gusturile culinare nu se discuta.

Analiza critica a piesei a fost facuta alaturi de Gabriel, care a aparat fiecare actor in parte de intrebarile si micile rautati ale publicului.

Intrebat direct, ce vin ar trebui combinat cu pizza, Gabriel a raspuns:

Vinurile de zi cu zi se combina cel mai bine cu pizza, aceasta fiind la randu-i un produs de zi cu zi… din cele degustate astazi, cred ca cel alb ar fi cel mai potivit.

Coincindeta sau nu, eu, ca mare mancator de pizza, am indragit cel mai mult vinul Caloian Cabernet Sauvignon Alb, vinul indicat de somelierul nostru pentru combinatia cu pizza.

Branzeturile Delaco, desi delicioase, au fost in cantitati reduse, neputand incerca de 2-3 ori fiecare combinatie propusa.

Crama Restaurantului Rex a fost la inaltime, atat ca locatie, cat si ca servire si amabilitate a personalului.

Evenimentul, usor intrerupt de prezenta unor copii (parintii ar fi trebuit sa isi dea seama ca locul lor nu era acolo) si de prezntata unor invitati straini care nu au reusit sa tina pasaul cu discutiile a fost unul reusit!