Vinju Mare si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

pince vlad by vinju mare

O  noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta in lumina reflectoarelor au fost vinurile Cramei Vinju Mare si branzeturile lui Delaco in crama Restaurantului Rex.

 

Ca de fiecare data pairing-ul a fost facut de Alin Sintimbrean, autorul DictionarCulinar.ro  Pornind de la vinuri albe, trecand prin roze-uri am ajuns la vinurile rosii din gama heigh-end. Imprecherile au fost reusite, iar aromele au fost puse in evidenta de condimentele bine alese.

 

Am degustat 5 soritmente de vin combinate cu 5 sortiment de branzeturi: Mini Brie / Sauvignon Blanc, Brie au bleu / Tamaioasa Romaneasca, Emmentaler / Rose,  Cascaval afumat / Merlot, Danish blue / Feteasca neagra.

 

Pe departe cea mai interesanta branza a fost Brie au bleu, o struto-camila cu mucegai albastru dar si cu mucegai alb. Brie au bleu este o branza fabricata din lapte de vaca pasteurizat, nu are intensitatea si asprimea unei veritabile branze cu mucegai albastru, dar pastreaza gustul de ciuperci specific branzeturilor Brie. Are o textura moale, matasoasa si avantajul major: nu pute!

 

Inainte de a trece la vin sa vorbim despre tanini.

Taninurile sunt produsi naturali vegetali cu o structură chimică complexa (grupări hidroxil-fenolice, grupări carboxilice), capabile să precipite proteinele, facand parte din categoria metabolitilor secundari ce se acumuleaza in plante. Rolul lor este de conservant; un conservant aparte, care pe masura ce vinul se matureaza devine din ce in ce mai greu de sesizat. Senzatia lasata la contactul cu mucoasa orala este de strepezire, senzatie destul de neplacuta. Personal o urasc. Este motivul pentru care nu ma pot bucura de mare parte din vinurile rosii.

 

Cel mai bun vin al serii a fost Prince Vlad – Feteasca Neagra (2013) – un vin rosu, puternic aromat, cu arome de prune negre bine coapte si fructe padure, dar cu un gust aparte dat de taninuri fine … CATIFELAT. Desi sec, prezneta taninilor este aproape imperceptibila. In lipsa taninurilor m-am putut bucura de gustul puternic, picant, usor sarat al branzei Danish Blue bine etalat de aromele vinului.

Concluzia degustarii: un nume ales pentru un vin ales!