Corcova si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

O  noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta protagonistii au fost vinurile Crama Corcova si branzeturile lui Delaco, evenimentul desfasurandu-se la Temple Bar.

Reprezentantii Cramei Corcova ne-au oferit spre degustare 5 vinuri, 2 albe, un rose si 2 vinuri rosii, dar au avut si inspiratia sa ne ofere un vin ales ca bonus: vin Desert.

Ca de fiecare data, Alin Sintimbrean, detinatorul dictionar culinar, a imperecheat cele mai bune branzeturi de la Delaco cu cel mai potrivit vin.

Combinatiile au fost:

Mozzarella Fresca – Corcova, Sauvignon Blanc
Petit Camembert, Ile de France – Corcova Reserve, Chardonnay
Maasdam – Corcova, Rose
Emmentaler – Corcova Reserve, Pinot Noir
Grana Padano – Corcova Reserve, Cuvee Racoveanu (Cabernet & Merlot)
Roquefort, Ile de France – Corcova, Dessert

Am sa detaliez ultima combinatie, care “ne-a lasat cu gura stele” pe majoritate dintre noi!

Roquefortul este o branza cu mucegai nobil albastru, probabil cea mai celebra branza cu mucegai albastru dar si cea cu cele mai restrictive conditii în ce priveste denumirea cu orginie controlata si masurile de protectie de care beneficiaza.

Legenda spune ca un pastor care îsi manca pranzul (painea si branza de oaie) a vazut o fata undeva în departare. Și a ascuns mancarea într-o pestera din apropiere si a plecat dupa ea. Cand s-a întors cateva luni mai tarziu, branza se transformase în Roquefort.

Legenda actuala spune ca Roquefort-ul este o branza semi tare cu mucegai albastru, obtinuta din lapte de oaie, cu un gust intens, picant si foarte puternic si cu o textura creamoasa, umeda usor sfaramicioasa. As adauga legendei si un miros pe masura, usor prea puternic pentru simturile mele.

Pentru mine un gust atat de intens, prea rafinat si prea putin cultivat face ca aceasta branza sa nu se afle pe lista preferatelor mele. Imi place in cantitati mici si in combinatii alimentare cum ar fi Pizza Quattro Formaggi dar as alege oricand alta branza, mai putin intensa, daca as avea posibilitatea.

Corcova Dessert este un vin licoros ofera un buchet de arome de o mare diversitate: miere de salcam, gutui, fructe confiate, nuci, de culoare galben aurie, strălucitoare.

Gustul final este lung si de o complexitate aromatica exceptional, pastreaza o buna vivacitate datorita armoniei dintre zahar, aciditate si alcool.

Fiind un vin ales, din categoria vinurilor dulci, vine intr-o sticla de numai 375 ml si in versiunea 2013 are o alcoolemie de 11.5%, in 2016 are un pret undeva sub 50 de lei.

 

Combinatia vinului desert cu  Roquefort-ul a fost, de fapt, minune aceastei seri. Vinul cu dulceata si intensitatea sa reusete sa domoleasca taria si iuteala  Roquefort-ului facandu-l mai dezirabil si etalandu-i partea placuta a gustului. Odata ce papilele intra in contact cu aceasta combinatie minune parca si mirosul branzei devine mai placut.

Indiferent de ce pizzerie alegeti de pe www.vreaupizza.ro si ce pizza va place cand incercati Pizza Quattro Formagi (sau orice alt sortiment cu branza albastra) va recomand sa aveti alaturi si un pahar de vin  Corcova Dessert

Va va incanta!