Reteta Pizza Calzone

Intrucat este preferata mea, voi incepe cursul retelor de pe pizza blog cu o reta pentru pizza calzone.

Ca sa fac o scurta referire si la pizza standardul  propus de mine pe acest blog, prin diverse meniuri de la pizzerii o veti gasi scrisa ca toti dracii: callzone, calzzone, callzzone, calzonne, etc. Pe scurt mesajul este transmis clientului in oricare din forme. Orice om care a mancat pizza de mai mult de 10 ori pe la pizzerii a aflat cum este pizza calzone. Pun capat scurtei mele devieri de la subiect concluzionand: se  scrie Pizza Calzone. Si asa ramane.

Din noianul de tipuri de pizze, calzonele se diferentiaza prin forma, si, zic eu, prin gust. Este pizza impaturita ca sa ii spunem pe nume. In ceea ce priveste ingredientele (si ma refer aici la toppinguri) este o pizza simpla, apropiata poate cel mai mult de o pizza prosciutto e funghi, adesea continand mozzarella, sunca si ciuperci. Exista cateodata si alte ingrediente cel mai des intalnite fiind maslinele si usturoiul, dar uneori si alte tipuri de carne. Impaturirea o face speciala (si acum imi argumentez parerea despre gust): ingredientele se “fierb” intre doua straturi de coca, amestecandu-si gusturile. In acelasi timp carnea si ciupercile se incarca cu grasime (fin mozzarella) amplificandu-si gustul. Punctul forte este si punctul cel mai slab, prea multe ciuperci si continutul va fi suculent-apos (apa din ciuperci nu se poate evapora). Mai rau, daca am adaugat un ingredient cu gust puternic, vezi aici salamul sau carnatii, tot continutul va mirosi si va avea gustul ingredientului respectiv. Si aspectul dupa taiere este placut, intrucat mozzarella ramane mai bine hidratata pare a fi foarte abundenta (daca stau bine sa ma gandesc poate ca pare abundenta pentru ca este in 2 straturi … probabil adevarul este undeva la mijloc).

Ingrediente:

1. blat,

2. mozzarella / cascaval ~ 200 grame,

3. prosciutto /  orice alt tip de carne – 3-4 felii … dupa plac,

4. ciuperci – 3-4 ciupercute,

5. usturoi – 3 catei,

6. sos de rosii / ketchup.

 

Si acum sa vedem cum facem rost de ingrediente. Blatul il putem prepara, dar daca nu ne pricepem (si este cazul meu, mai mult de lene decat de pricepere)… mai bine il luam de-a gata facut. Cel mai simplu este sa gasim o brutarie de cartier. Cerem vanzatoarei sa ne dea un aluat necopt. Ar trebui sa fie la preutl unei paini. Cum painea de pe vremuri de 500 de grame (standard) s-a transofrmat intr-o “pufosenie suprema” de 300 de grame in medie … este exact ce ne trebuie. Aluatul unei pizza de 32 de cm ar trebui sa se situeze intre 250-350 grame (in viu). Restul ingredientelor de la supermarket. Nu recomad sa cumpere nimeni ciuperci de prin piata … decat daca e cunascator si ii place riscul. Cascavalul sau mozzarella, ca e cam acelasi lucru cand gatim acasa, poate fi si mai ieftinache. Intrucat un cascaval este cu atat mai bun cu cat este mai gras (are continutul in grasime mai mare) si pretul lui creste direct proportional cu procentul de grasime. Daca pe o pizza normala (deschisa) apa se evapora cascaval ieftinache are tendinta de a disparea la coacere. Noroc ca la calzone nu prea se evapora. Prociutto sau ce fel de carne vrem sa punem in pizza putem sa luam de la raionul special amenajat, unde angajata ti-l feliza exact cum trebuie. Nu va sfiiti sa cereti 2 felii … pentru asta sunt platiti! Usturoiul – intrucat nu e nevoie de prea mult … proababil il avem deja pe-acasa (si asa este optional in reteta noastra) asa ca nu mai cumparati (avem vecini la o adica).

Mod de preparare:

Mozzarella se da pe o razatoare, pe gaurile cele mari. Se pune intr-un bol mai mare ca sa incapa mana in el. Ciupercile se taie, nu foarte marunt (altfel le dispare gustul de tot – se incarca cu grasimea din mozzarella). Se pune in alt bol. Cateii de usturoi se curata si se taie mare. Carnea se taie mai marunt, altfel dupa impaturire va avea zone unde este “prea multa”. Intindem blatul pe un pat de faiana, il subtiem si il aducem la dimensiuena tavii (gasiti prin toate supermarketurile tavi de pizza cu teflon pe la 20 de lei). Inainte sa il punem in tava … ungem tava cu ulei sau unt (altfel daca focul este prea tare – coca se lipeste). Asezam blatul in tava. Daca blatul va place sa fie mai pufos il lasam 20 de minute sa creasca in tava … daca nu sa trecem la adaugarea ingredientelor. Ungem blatul cu ceva sos de rosii sau ketchup (in strat subtire). Pentru ca inchidem pizza acest pas poate fi sarit. Acum, adaugam mozzarella, dar incercam sa o rarefiem spre margini. Punem ciupercile si carnea la gramada, distribuite uniform pe suprafta pizzei. Usturoiul, daca am decis sa il punem, trebuie rasfirat bine. Calzonificarea – adica impaturirea: bagam mana (incercati cu cea dominanta, de obicei dreapta) sub una din marginile pizzei, cam 1/3 din diametrul ei (mana o sa o scoatem unsuroasa, ca doar am uns tava) si cu o miscare rapida pliem marginea cat mai aproape de marginea libera. Daca impaturirea nu a iesit cum trebuie, acum mai putem face cateva ajustari. Apoi presam cu simtire marginile de imbinare. Daca nu  imbinati bine (ermetic) pizza, cand o bagati la cuptor va curge din ea … si va iesi mult fum. Un truc magic este sa impingem un pic pizza spre marginea tavii, sa o urcam putin (nu pot sa ma abtin sa zic” in sus”,  – ca doar asa se urca) peste margine (si poate sa ne folosim de o scobitoare sa ii dam cateva gauri “de aerisire” – sa nu creasca presiunea din interior). Daca vrem sa sporim efectul vizual putem pune mozzarella, in strat subtire, deasupra aluatului (nu lasati sa cada pe tava – va iesi fum). Cam totul este pregatit pentru cuptor. Acum sa ne spalam pe maini. Cuptorul, care daca am fost oachesi este deja fierbinte, trebuie sa aiba o temperatura de >100 grade Celsius (si daca avem dinala cu gaze … cam 10-20 de minute mers la mare … pana nu mai este apa pe gemulet). Punem grilajul intr-o pozitie medie … prea jos se va arde coca fara se faca ingredientele, prea sus pare ca “nu se mai coace niciodata”. Facem curat la “locul de munca” si saplam vasele, apoi aruncam cate un ochi sub blat, pana cand acesta capata o culaore aurie. Mutam calzonele pe o farfurie si este gata sa fie servit. Rezultatul ar tebui sa fie cam asa:

Pofta Buna!

2 thoughts on “Reteta Pizza Calzone

Comments are closed.