Casa de Vinuri Cotnari si Delaco: Branzeturi cum se… cu Vin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Casei de Vinuri Cotnari si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in locatia Il Forno Pub & Grill.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.

Au fost 6 imperecheri realizate cu maiestrie de Alin Sintimbrean (DictionarCulinar.ro):

1. Colocviu la Moscova – alb sec – Grasa de Cotnari – Havarti Delaco D’Exceptie + pere
2. Colocviu la Paris – rose sec – Busuioaca de Bohotin – Bavaria Blu
3. Domenii Tamaioasa Romaneasca demisec – Maasdam Delaco D’Exceptie
4. Domenii – rosu sec – Feteasca Neagra – British Cheddar Delaco D’Exceptie + nuci
5. Domenii Busuioaca de Bohotin rose demidulce – Gouda Delaco D’Exceptie
6. Domenii Desert Grasa de Cotnari – Danish Blue Extra Creamy Castello

Alegerea mea a fost Desert Grasa de Cotnari – Danish Blue Extra Creamy Castello.

Cum aminteam si in alte articole, Delaco este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania, parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial. Este importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana.

Danish Blue Extra Creamy Castello este o branza cu mucegai albastru, bine integrat si fara un miros exagerat. Imi plac remix-urile, asa cum imi place Marilyn Manson – Sweet Dreams (Are Made Of This) mai mult decat orginalul Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This), asa imi place Danish Blue Extra Creamy Castello in comparatie cu regina branzeturilor cu mucegai alabastru roquefort-ul.

Despre Grasade Cotnari se pot spune multe, dar ideal este sa fie un vin dulce botritizat. Soiul are un conținut ridicat de zahar rezidual, uneori chiar pana la 300 g / litru. Recolta din 1958 a ajuns la un continut maxim de zahar in istoria acestui vin de aproximativ 520g / litru. Vinul este fabricat in principal din struguri care au atins si depasit maturitatea, de aici și continutul ridicat de zahar rezid

Culoarea Grasei de Cotnari este galben aurie și, în ciuda dulceții sale reziduale, vinul trebuie sa pastreze o structura fină acida si un volum de alcool de 11.5-14%.

Desertul din aceasta seara, ca orice Grasa de Cotnari buna, a avut  arome de nuc și migdale si a fost servit rece, la aproximativ 10-12 grade Celsius.

 

In combinatie, branza a fost  un pic cam sarata pentru vin. Asa cum se specifica si in recomandarea oficiala de servire mi-as fi dorit sa am si o lingurita de dulceata in aceasta combinatie, dar la sfarsitul zilei tot a ramas cea mai buna combinatie pentru mine.

Concluzia serii > si vinurile dulci sunt bune.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *