Crama La Salina si Delaco: Branzeturi cum se… cu Vin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Cramei La Salina si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in locatia Restaurantului Viena.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.

Au fost 6 imperecheri realizate cu maiestrie de Alin Sintimbrean (DictionarCulinar.ro):

1. Issa Rhin Riesling cu paine cu maia si ulei de masline,
2. Issa Rosé (Pinot Noir) cu Emmentaler Delaco rece,
3. Issa Sauvignon Blanc cu Emmentaler Delaco si sare de Himalaya,
4. Issa Chardonnay cu Emmentaler Delaco si sare de Himalaya,
5. Issa Chardonnay baricat cu Emmentaler Delaco si sare afumata
6. Issa Pinot Noir cu Emmentaler pe paine la cuptor

Alegerea mea a fost Issa Rhin Riesling – cu paine cu maia si ulei de masline, desi am bagat si niste Emmentaler.

 

A fost o seara altfel, din multe puncte de vedere.

  1. Locatia a fost super. Centrala si frumos amenajata.
  2. Spredeosebire de degustarile clasice unde se incepe cu cel mai amarat vin alb (care de obicei mie imi place cel mai mult), somelierul cramei a indraznit sa schimbe traditia. S-a inceput cu un Riesling de Rhin,.
  3. Branzeturile au fost una si acceasi pt toate vinurile: emmentaler. M-am simti ca pe plaiurile romanesti: cand zici branza … exista doar telemea. Personal nu mi-a placut conceptul, desi emmentalerul este una din branzeturile mele preferate. Se poate sa fie si de la narav… unde pana acum am cioflait tot felul de bunatati de la Delaco… acum le-am dus lipsa.

Cum aminteam si in alte articole, Delaco este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania, parte integranta a grupului francez Savencia. Emmentaler-ul lor este asa cum trebuie, cum ar zice Alin, jumatate cascaval, jumatate gauri. Originar din valea Emmental din Elvetia, este considerat unul din felurile de branza cel mai greu de obtinut datorita procesului de maturare care trebuie sa duca la formarea simultana a gustului si a gaurilor specifice din structura. Ce imi place cel mai mult la produsul celor de la Delaco este constanta… are mereu acelasi gust dulce cu nunante de nuca si acelasi miros placut.

Povestea Cramei „La Salina” s-a n ascut in 2012, pornind de la pasiunea a doi iubitori de vinuri nobile, Simion Muresan si Claudiu Sugar, care au reactivat Dealuriel Durgaului.
Dupa decenii de inactivitate, zona viticol a Dealurile Durg aului, terasele si pantele domeniului au fost transformate intr-o vie roditoare, folosind tehnologie de exploatare de ultim a generatie, si primind indicatia geografic a “Dealurile Transilvaniei”.
Plantatia si crama sunt amplasate in imediata apropiere a Salinei Turda, intr-o zon a cu traditie secular a in viticultura, inca din vremea Imperiului Roman, care isi avea aici unul dintre cele mai dezvoltate centre ale administratiei din Dacia unde patronii au deschis restaurantul „Sarea-n bucate”.

Lucrarile manuale, strugurii ingrijiti si atent culesi, tehnologia si dotarile de varf ale cramei asigura producerea unor vinuri de calitate. Issa Rhin Riesling este un vin deosebit. Are o aroma aparte si un nas puternic, culoare este un galben pai strălucitor. Aroma se definește la primul nas intensa, persistenta, de miez de paine si nuca. La al doilea nas aroma vireaza spre nuante florale. Gustul este echilibrat, fin, catifelat, specific terroire­lui. Aciditate excelenta, ceea ce confera vinului vioiciune si prospetime. Nuante gustative dominante  sunt demere verzi și cais.

Personal zic: a mers cu emmentaler.

 

Concluzia serii > Cand ceva merge bine nu schimba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *