O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Casei de Vinuri Cotnari si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco intr-o locatie deja consacrata – C House Milano.
Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatia Bloggerilor Olteni.
Au fost 5 imperecheri realizate cu maiestrie de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi:
- Naiv Busuioaca de Bohotin + Cheddar Delaco DeSenvis,
- Naiv Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco,
- Naiv Grasa de Cotnari + Havarti,
- Naiv Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Alegerea mea, a fost Grasa de Cotnati si Havarti.
Havarti este o branza din lapte de vaca, de origine daneza, aromata si cremoasa. Numele provine din anul 1852, din regiunea Havarthigaard in Øverød. Este maturata timp de 2-3 luni. Pentru mine este o branza usor maturata potrivita, nu foarte aromata, usor dulceaga, cremoasa si cu cristale de calciu. Am mai spus, dar reamintesc, merge foarte bine incalzita, la microunde sau cuptor clasic, curge intr-un mare fel si parca isi accentueaza aroma.
Podgoria Cotnari face parte din regiunea viticola a Podișului Moldovei, avand istorie de aproximativ 2000 de ani. Cei de la Cotnari au o impresionanta suprafata cultivata de 1750 de ha, ce imbina favorabilitatea factorilor naturali (relief, climă, sol) cu cea a traditiei viticulturii. Microclimatul este favorabil, prin temperaturi medii anuale de 9 grade Celsius si precipitatii medii anuale de 475 mm.
Istoric, crama producea vinuri din 4 soiuri albe: Grasa de Cotnari, Tamaioasă Romaneasca si Feteasca Alba. In 2007 printr-un proiect phoenix-ian, in contextul educarii populatiei consumatoare de vinuri din Romania, li s-au alăturat Busuioaca si Feteasca Neagra. Astefel apare primul soi rosu din portofoliu, pe care il si avem in pahare la acesta degustare. Tot din renasteri phoenix-iane, grasa de cotnari de astazi a fost baricata. Ceva in premiera pentru Casa de Vinuri Cotnari. Nu este o idee rea, cum spuneam un pic mai devreme, romanii au inceput sa isi cultive gustul vinului si incep sa caute arome noi. Si butoiul isi aduga aroma sa. Adesea il pot simti din nas.
Combinatia celor doua produse de azi, vinul si branza a fost una reusita, gandia de domnul Botea prin prizma maturarii, vin maturat, branza maturata, mie mi-a placut prin prizma dulce cu gras, dulceata si aroma grasei cu cremozitatea branzei.
Vorbind despre marketing, la degustarea din2017 luam in calcul daca nu cumva vechiul brand al cramei este o tinichea de coada noului brand. Nu a fost, proiectul a mers mai departe iar vinuruile au fost apreciate. Lumea digitala nu a fost uitata, astfe crama are un site bine realizat si are si un al doilea site pe care se afla si un magazin online: cramelecotnari.ro
Concluzia serii: reinventati-va din cand in cand si folositi-va de asseturile digitale (2 website-uri)