O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta in lumina reflectoarelor au fost vinurile Cramei Vinju Mare si branzeturile lui Delaco in locatia restaurantului C House Milano.
Pairing-ul a fost facut de Daniel Botea, degustator autorizat si blogger de seama. Pornind de la vinuri albe, trecand prin roze-uri am am facut un joc demidulce-demisec. Ca niciodata, parca toate imprecherile au fost reusite, adica pe gustul meu.
Am degustat 4 soritmente de vin combinate cu 4 sortiment de branzeturi:
- Vin pelin alb, demisec + Cascaval Sofia Delaco,
- Vin pelin rose, demisec + Emmentaler Delaco,
- Vin pelin alb, demidulce + Havarti Castello,
- Vin pelin rose, demidulce + British Cheddar Delaco D’Exceptie.
Alegerea mea a fost una “deluxe”: Vin pelin alb, demidulce + Havarti Castello. Am sa explic de ce zic asta.
Sa incepem cu branza. Delaco este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania, parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial. Pe langa prousele de supermarket clasice (vezi cascavalul Sofia), Delaco este si importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana. Branduri pe care eu le consider “deluxe”. Havarti-ul de astazi a fost sub brand Castello, o branza semi-moale, din lapte de vaca pasteurizat, cu un gust untos, dulceag si usor acid si cu o textura moale si supla de care am mai vorbit. Este o branza delicioasa ce merge foarte bine incalzita. Se gaseste in Auchan-uri si se poate comanda prin aplicatia Fan Delivery.
Sa continuam cu vinul. Imi place dulcele. Stiu. Gust imaturizat. Dar ce sa fac. Imi place sosul dulce-acrisor, imi plac deserturile si imi plac vinurile dulci. Sau macar demidulci. Iar daca sunt acompaniate de o aciditate bune se simt ca dulci. Este si cazul vinului pelin demidulce pe care l-am combinat de minune cu Havarti-ul. De pe site-ul producatorului si din spusele vorbitorului aflam ca: vinurile albe si rose produse sunt vinuri tinere, vinuri ce fac parte din categoria DOC CMD – Mehedinți, Vînju Mare – vin cu denumire de origine controlată obținut din struguri culesi la maturitate deplina. Tot de pe site-ul lor aflam ca au o colaboare interesanta, site-ul fiind realizat de cei de la softronic:) (cu locomotivele). Cu toate acestea nu au magazin online. Dar la ce le trebuie, vinurile sunt asa de bune incat se vand singure.
Daca va intrebati ce este pelinul… Pelinul este o plantă perena, ierboasa. Poate atinge o inaltime de 1 – 1.2 m. Frunzele bazale sunt tripenat sectate, cu o lungime de pană la 20 cm, iar cele tulpinale, cu lungimi nu mai mari de 10 cm, se simplifica treptat spre varf. Florile sunt galbene pal si foarte mirositoare. Inflorestein perioada iulie-septembrie. Fructul este o achena. Are proprieti medicinale si cel mai important este o parte componenta a bauturii spirtoase Absint.
Oare cum ar mege amestecate vinul pelin cu absint-ul?