Domeniul Catleya si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Domeniului Catleya si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco intr-o locatie deja partenera evenimentului – C House Milano Craiova.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatia Bloggerilor Olteni.

Au fost 4 imperecheri realizate cu maiestrie de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi:

  1. Freamat Alb 2021 (Feteasca Alba si Feteasca Regala) + Aperifrais Ile de France
  2. Freamat rosu 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc) + Emmentaler Delaco
  3. Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello
  4. Perfect Simplu Syrah 2018 + Grand Blue Delaco

 

Alegerea mea pentru aceasta seara “seaca”, a fost Freamat Alb  + Aperifrais Ile de France.

Cu o nuanță galben-pal, similară culorii paiului, strălucitor și luminos, Freamăt Alb este un amestec de 60% Fetească Albă și 40% Fetească Regală. Aromele fructate de piersică, salcâm și citrice coapte te întâmpină olfactiv. Corpul este rotund și plin, cu o aciditate echilibrată, care oferă o senzație proaspătă și verde. Gustul fructat evocă nectarine, urmat de note de flori de salcâm și miere.

Aperifrais – Ile de France sunt bucăți de brânză proaspătă cu textură cremoasă, perfecte pentru petreceri neașteptate sau vizite surpriză. Sunt ideale atunci când vrei aperitive gustoase, sănătoase, atractive și accesibile, dar cel mai important “De-a gata”. Arăta impecabil și sunt delicioase! Sunt compuse din cremă de brânză și smântână cu “topping” de legume, ierburi aromatice și condimente: ardei, ceapă, oregano, busuioc, usturoi, roșii, pătrunjel, piper, masline verzi.

Combinatia celor doua este portivita, aperifrais-ul tinand pasul cu vinul si completandu-l. Fiind puting grasa, aceasta taie rapid postgustul si aciditatea vinului, facandu-te sa gusti din nou.

Daca vorbim de marketing… stiti povestea cu 10 pasarele de stau pe o sarma? Doua decid sa plece. Cate pasarele raman? Tot 10… ca cele doua doar au decis si nu au actionat. Despre actiune este vorba si la patronul cramei, Laurent Pfeffer, inginer viticol și oenolog instruit la Bordeaux ce a descoperit România cu ocazia unui stagiu de practică. El vede potentialul Romaniei in vin si decide, apoi si actioneaza in infiintarea unei crame. Astfel in 2007 infiinteaza Domeniului Catleya, intr-o zona viticola bine alease a Romaniei – Corcova. Se inconjoara de 4 asociati cu ganduri asemanatoare si incepe sa produca vin. Doi din 4 asociati se ocupa de promovare. Site-ul este facut ca un manual, Incepe cu domeniul (istoria, oamenii, valorile), urmeaza via si teroir-ul, apoi crama si vinificatia. Are sectiune separata unde prezinta vinurile. Dar are si magazin online, actualizat si intretinunt, cu  promotii si informatii clare. Mai mult, site-ul este trilingv, adresandu-se vorbitorilor de romana, engleza si fraceaza.

 

P.S. Nici numele nu este ales prost, orhideea Catleya fiind simbolul iubirii, iar pe site veti gasi povestea care duce la alegerea numelui.

 

Concluzia serii: cand ai hotarat ceva, actioneaza. Mai ales daca ai expertiza in domeniu.