Chateau Vartely de Ziua Basarabiei

O noua degustare de vinuri alese, intr-o zi de sarbatoare – Ziua Basarabiei. Ca sa fim corecti politic, in aceasta minunata zi am degustat vinurile Cramei Chateau Vartely  din Republica Moldova, intr-o locatie deosebita – Crama 91.

Evenimentul a fost organiza in parteneriatcu Asociatia Bloggerilor Olteni iar crama a pus pe masa 8 vinuri:

 

  1. Totem Viorica (sec)
  2. Totem Rose Fetească Neagra (sec)
  3. Inspiro Rose (demisec)
  4. Totem Rara Neagra (sec)
  5. Individo Rară Neagra + Fetească Neagră (sec)
  6. Cameo Saperavi (sec)
  7. Taraboste CS+ Merlot (sec)
  8. Cameo Sauvignon Blanc Late Harvest (desert)

Am povestit mult si ne-a placut.

Brandul Château Vartely a fost dezvoltat in anul 2004. Sloganul acestui brand este – “Vin cu dragoste pentru tine”, pentru că fiecare licoare produsa la Château Vartely are o parte din sufletul si daruirea celor care muncesc aici.

Discutand pe langa pahare am aflat ca Moldva, exporta in “Ruxia”, din obicei, vinutile in vrac – adica direct cisterna. Niste ani, alaturi de Georgia era principalul furnizor. Cand Moldova a facut primii pasi spre normalitate, apropierea de UE, asupritorii morali au declarat vinurie, care pana atunci erau perfecte, ca neconforme si au impus embargo la importul de vin moldovenesc. Si poate ca a fost mai bine asa, intrucat, daca nu faceau astfel, Moldova era vasal pe vecie, fara macar sa isi dea seama.  Noroc ca intotdeauna exista cineva care te poate ajuta, trebuie doar sa vrei. Cu ajutorul Amerikanskilor vinificatorii moldoveni se unesc si formeaza o asociatie, wineofmoldova.com, invata sa se promoveze si sa isi vand vinurile imbuteliate si nu la vrac. Toata povestea ma face sa ma gandesc la cum exportam noi lemn vrac… noi cui suntem vasali?

Trecand la vinuri, toate vinurile au fost deosebite. M-am pacalit cu soiul Viorica, un soi aromat, care m-a dus cu gandul la Sauvignon blanc. Desi profesionistii nu se arunca sa spuna soiul din “nas”, eu am facut-o si am gresit. Nu sunt un profesionist.

Preferatul meu a fost Inspiro Rose.

Inspiro Muscat, pe numele din buletin, este un vin generos in arome si plin de eleganta. Te incanta prin culoare si gust si te cucereste prin stilul sau delicat si sofisticat. Prezinta note usoare de fructe negre de padure si dulceata evidentiata de continutul de zahar natural.  Merge servit in calitate de aperitiv sau se potriveste perfect alaturi de o tarta de fructe, cheesecake, sau se poate bea de sine statator. Perfect pentru orice moment al zilei. Are un gust fin, racoritor. Cred ca se poate bea pe post de suc.

As putea zice ca ma pricep la vinuri… dar am stabilit ca nu… cu toate acestea vinul este si preferatul Svetlanei, someliera cramei. Fata de pe eticheta, care se da in leagan este chiar ea. As putea zice de fapt ca imi plac vinurile de femei….

 

Trecand la marketing. WOW, avem ce invata, de la produs, la poveste si la distributie. O idee extraordinara in marketing este asocierea. Ceva de neconceput la romani, sa te asociezi cu firmele concurente, in Molodova a avut rezultate. Moldovenii cu crame s-au unit sub o umbrela – umbrela Wines of Moldova –  si impreuna merg la degustari si concursuri. Au lasat de o parte orgoliile si castigurile imaginiare. S-au asociat si au crescut.

 

Asociati-va bine! Dar aveti grija la asociere!

 

P.S. Pentru adevaratii geeks… scanati QR-code-urile de pe sticle. Veti avea o experienta augmentata pe cinste!