Domeniile Averesti si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin2

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am (re)degustat produsele cramei Averesti si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in locatia Restaurantului C House Milano.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.

Au fost 5 imperecheri realizate cu maiestrie de Daniel Botea:

1. Nativus Rose Merlot sec + Camembert Ile de France
2. Herb Busuioaca de Bohotin sec + Aperifrais Ile de France, Provence si Cote D’Azur,
3. Herb Tamaioasa Romaneasca si Sauvignon Blanc demisec + Cheddar DeSenvis Delaco,
4. Nativus Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco,
5. Regal Cabernet Sauvignon + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.

Alegerea mea a fost Herb Tamaioasa Romaneasca si Sauvignon Blanc demisec + Cheddar DeSenvis Delaco.

Delaco este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania, parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial. Este importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana. Cheddar-ul celor de la Delaco vine in doua versiuni. Versiunea simpla, cel din degustarea de asta seara, care se numeste DeSenvis si versiunea sa de top, extra maturat de la Castello. Cel de la Castello este cu totul deosebit, plin, rotund, cremos si ferm in acelasi timp.

In ceea ce priveste vinul tămâioasă românească este unul din cele trei soiuri aromate din România. Celelalte sunt grasa de Cotnari și muscat Ottonel. Este un vin semi aromat și știm deja că este preferatul meu în materie de vinuri albe. Cupajarea celor două vinuri și aduce prospețime, Sauvignon Blanc-ul venind cu foarte multă aciditate.  Nasul este cu arome de soc și ușoare nuanțe florale.Gustul ne face sa ne gandim la nuci și miere polifloră, ușor dulce, bine echilibrate de aciditatea plăcută care dau acestui vin un caracter aparte. De pe site-ul producatorului aflam ca Herb este definit de Oxford dictionary ca fiind cuvântul generic pentru plantele aromatice – de aici si niste cupaje cu vinuri aromatice. Tot de pe site aflam ca temeperatura recomandata de servire este 10-12° C.

Combinatia celor doua a fost reusita, dar as fi preferat oricand Cheddar-ul de Castello, cheddarul DeSenvis fiind un pic depasit de aromele vinului dar totusi tindandu-se pe scaun, sau, ma rog, in farfurie.

Atingand si problema markentig-ului, este pentru prima data cand o crama cu care am mai facut degustari face o schimbare de look. Daca acum cativa ani se identificau drept Cramele Averesti, acum se identifica prin Domaniile Averesti. Personal mi se pare ca suna mai natural. Mai mult,  arata un pic din background-ul celor de la Averesti care se joaca cu peste 60 hectare de vie.

Concluzie > Evolueaza sau dispari!

P.S. Pe site-ul celor de la Domeniile Averesti aveti si alte combinatii de vinuri aromatice. Incercati.

P.S. 2 Site-ul este bine realizat.