O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Cramei Avincis si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in incinta Restaurantului Craft.
Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.
Au fost 5 imperecheri:
Feteasca Regala + Pinot Gris – Mozzarella, pepene galben zemos
Muscat Ottonel + Sauvignon Blanc – Camembert, mere ionatan (dulci acrisoare)
Avincis Rosé – Cascaval Sofia, roșii
Vila Dobrusa Rosé – Emmentaller, piersici
Avincis Pinot Noir – Grana Padano, ulei de masline, seminte de pin
Alegerea mea a fot dubla de data aceasta Muscat Ottonel + Sauvignon Blanc – Camembert, mere ionatan (dulci acrisoare).
Camembert-ul s-a nascut odata cu Republica Franceza, la sfârșitul secolului 18. Se spune că a fost produsa pentru prima data de Marie Harel, sotia unui fermier din Normandia, sub indrumarea unui preot originar din regiunea Brie. Este o branza fabricata din lapte de vaca, cu o textura moale, cremoasă, catifelata, de culoare: galben. Gustul este vag dulceag, de ciuperci, cu un retrogust lung si placut.
Imi plac combinatiile. Mai ales cele reusite. Iar combinatia Muscat Ottonel si Sauvignon Blanc este una reusita. Cupajul a fost creat prin valorificarea celor mai bune caracteristici ale celor doua soiuri de struguri: Muscat Ottonel, un soi nascut pe Valea Loirei, in 1839 si care a poposit la inceputul secolului XX la Dragasani si Sauvignon Blanc, un soi aparut in Franţa medievala, cand era cunoscut sub numele Fiers, fiind consemnat ca atare inca din anul 1534, de nimeni altul decat François Rabelais, in cartea sa “Gargantua & Pantagruel” şi care a ajuns la Dragasani la sfarsitul secolului XIX.
Combinatia este perfecta, vinul nu acopera branza, branza nu acoper vinul, aftertstul brnazei fiind cumva accentuat de catre vin.
Mi-a lipsit de la aceasta degustare “desertul”. Adica nebunia de Cuvee Amelie care este un vin desert nemaipomenit. Noroc ca il am acasa 😀
Concluzia degustarii: catifelat, de vara, combinat