Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.
Au fost 5 imperecheri realizate cu maiestrie de Alin Sintimbrean (DictionarCulinar.ro):
1. Nikolaos Alb – Sauvignon Blanc + Mozzarella Delaco
2. Ammos Alb – Riesling & Sauvignon Blanc + Brie Ile de France
3. Nikolaos Rose – Merlot Rose + Delaco Branza pentru gratar
4. Ammos Rose – Cabernet Sauvignon & Merlot Rose + Havarti Delaco D’Exceptie
5. Ammos Rosu – Cabernet Sauvignon & Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Alegerea mea a fost Ammos Rose – Cabernet Sauvignon & Merlot Rose + Havarti Delaco D’Exceptie.
Dupa rose-ul celalalt (Nikolaos) care a fost un pic cam taninat pentru gusturile mele, Ammos-ul Rose a venit ca un parfum, mai ales ca a fost imperechiat cu o branza care imi place, Havarti.
Reprezentantul cramei a fost Paul Fulea, un om deosebit atat prin simplitate cat si prin valoare: si spun asta pentru ca desi este proprietarul cramei el se ocupa de fiecare amanunt al acesteia, lucru de care iti dai seama cand il asculti vorbind. Modestia pozitiva este astuul lui Paul.
Daca vorbim despre vinul preferat de mine , Vinul Ammos Rose 2017, ar trebui sa stim ca este un cupaj obtinut din Cabernet Sauvignon si Merlot cu un aspect de un roz intens cu inflexiuni violacee. Are arome puternic fructate si se remarca printr-un gust savuros, proaspat, amplu, cu remanenta de fructe proaspete si o aciditate bine integrata. Vinul nu este pe gustul lui Paul dupa cum ne-a spus acesta, el fiind mai degraba un vin comercial. Si ce daca, este vinul care noua, publicului mai simplu ne place. Dar frumusetea vinului vine din posibilitatea de a avea pareri divergente pe gusturi si savori.
In ceea ce priveste havarti-ul, Alin m-a nimerit din nou, lucru care se cam intampla cu regularitate la ultimele degustari. Alege cea mai buna branza si o pune langa cel mai bun vin. Havarti-ul este o branza semi-moale din lapte de vaca pasteurizat, cu gust untos, dulceag si un pic acid. Datorita cantitatii de grasime din compozitie daca este incalzit (cuptor/microunde) se topeste si isi etaleaza gustul semanand la comportament cu mozzarella din reclamele americane.
Gustand si degustand, cand din branzeturi, cand din vinuri, cand din amandoua odata, il ascultam pe Paul cum ne posvestea ideea din spatele fiecarui vin. Dand dovada de modestie Paul ne-a marturisit ca, pentru anumite vinuri, in procesul de vinificare se sfatuieste cu un consultant. Un lucru foarte important in orice business este sa nu te crezi cel mai bun si sa accepti ideile profesionistilor, chiar daca te afli printre ei. Niciun produs/serviciu nu poate multumi pe toata lumea, dar cand faci un produs ce tine de gust probabil ca este crucial sa mai ai o opinie pertineta alaturi de a ta.
Cum zicea un Somelier vestit, Achim, citand carti de vin: vinul este cultura. Prin invitatia lui Mihai Firica, la eveniment a participat si caricaturistul Gogu Neagoe. Trebuie sa marturisesc ca este o experienta interesanta sa fii creiono-model pentru 5 minute si apoi sa te amuzezi copios cu prietenii de accentuarea trasaturilor pe care o poate face mana caraicaturistului. Incercati-l
Concluzia serii > Indiferent cat de bun esti un consultant nu strica niciodata. Faceti ca Paul!
P.S. Crama Histria are si un magazin online, iar vinul meu prefreat din aceasta seara il gasiti aici https://cramahistria.ro/magazin-online/ammos-rose-2017/ la un pret corect de 50 de lei.