Crama Liliac si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele cramei Liliac si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in locatia Hotelului Restaurant Five Continents.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.

Au fost 9 imperecheri realizate de Alin Sintimbrean (DictionarCulinar.ro):

1. Sparkling by Liliac – Brie – Ile de France + crackers
2. Liliac – Feteasca Alba 2017 – Camembert Delaco + struguri albi
3. Liliac – Sauvignon Blanc 2017 Telemea de capra Delaco + canape, unt si marar
4. Liliac – Chardonnay 2017 – Havarti Delaco D’Exceptie + pere
5. Liliac – Rosé Pinot Noir 2017 Brie au bleu – Ile de France + struguri roz
6. Liliac – Feteasca Neagra 2017 – Irish Chedar Delaco D’Exceptie
7. Private Selection by Liliac – Pinot Noir 2015 – Gouda Delaco D’Exceptie
8. Liliac & Kracher – Transylvanian Ice Wine 2016 – Grana Padano Delaco D’Exceptie + miere + ulei de trufe
9. Liliac – Nectar of Transylvania 2016 – Roquefort

Hotelul Five Continents s-a ridicat, ca si data trecuta, la inaltimea asteptarilor. De data aceasta, fiind vorba de 9 vinuri degustate, inainte de rose am decis sa servim cateva din preparatele restaurantului. Daca majoritatea a ales sa manace delicatese grele (hamburger, friptura) eu am ales sa mananc Paste Carbonara, ca doar de… se potriveau cu vinurile albe. Gustand atat optic cat si papilar din mancarea mea si a vecinilor de masa pot sa spun ca am fost placut impresionat. Buna si mancarea, nu numai cazarea!

 

Pentru o crama de doar 8 ani vechime vinurile Liliac sunt wow. Toate. Am mai avut o experienta asa de placuta doar cu vinurile de la Domeniul Vladoi.

Bineintelesca ca preferatul meu a fost un vin dulce: Ice Wine. Desi au fost doar vinuri dulci (Nectar of Transylvania si Ice Wine) pe gustul meu a fost Ice Wine-ul. Vinul are o culoare galben-aurie stralucitoare. Nasul este de flori de camp, arome de caise si piersici. Gustativ are nuante de ananas, in post-gust o senzatie dulce de miere.  De la reprezentantii cramei am aflat ca Ice wine poate fi obtinut doar in conditii speciale, de climat rece, care se intrunes pe podgoriile Liliac. Strugurii inghetati sunt recoltati manual, la o temperatura de -13 ͦC, la inceputul lunii decembrie. Mustul concentrat obtinut prin presarea boabelor inghetate da nastere unui vin in cantitate redusa si foarte dulce. Rezultatul este un deliciu, si ca orice parfum, sta intr-o sticla de mici dimensiuni (numai 375 ml).

Combinat de Alin Sintimbrean cu Grana Padano, ruda de la tara a Parmezanului – cum aminteam si in alte articole, este o branza cu aroma de alune si nuci. Este o alegere buna pentru vinurile rosii seci sau pentru platouri cu fructe si produse din carne cruda, dar se pare ca se combina foarte bine si cu vinurile desert. Intrucat am indragit vinul am pastrat “cateva guri” si pentru branza destinata celuilalt vind dulce – Roquefort. Senzatie! Se potivesc ca o manusa. As recomanda oricui sa incverce atat combinatia cu Grana Padano si miere cat si cu Roquefort.

In ceea ce priveste marketing-ul, respect oamenii care au taria sa treaca peste numele lor si sa foloseasca un nume sonor. Din cele spuse de reprezentanti ideea de “Liliac” a fost propusa de Miron Radic si acceptata de proprietari.  As avea o singura remarca negativa, site-ul se numeste liliac.com as fi preferat liliacwines.com, sau orice alta idee care sa restranga conceptul la vin.