Crama Oprisor si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

Branzeturi cum se cu vin
Branzeturi cum se cu vin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta in lumina reflectoarelor au fost vinurile Cramei Oprisor si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in crama Restaurantului Marmara.

Ca de fiecare data pairing-ul a fost facut la recomandarea lui Alin Sintimbrean, autorul DictionarCulinar.ro, iar prezntarea branzeturilor de Daniel Botea, presedintele Asociatiei Bloggerilor Olteni.

Au fost 5 imperecheri:

Mozzarella Fresca Delaco – Maiastru Sauvignon Blanc + busuioc proaspat
Brie – Ile de France – La Cetate Chardonnay + struguri albi
Brie au bleu – Ile de France – Maiastru Rosé + crackers
Cascaval Sofia Delaco – Maiastru Merlot + prune uscate
Emmentaler Delaco – La Cetate Cabernet Sauvignon + nuci
Alegerea mea a fost Mozzarella Fresca Delaco – Maiastru Sauvignon Blanc, atat pentru gustul individual al produselor cat si pentru potrivirea imperecherii. Mozzarella este o branza alba, proaspata, preparata din lapte de vaca cu un gust usor sarat dar care nu acopera gustul de lapte. Vinul, Maiastru Sauvignon Blanc, este un vin alb de masa, cu o aciditate crescuta si cu un aftertaste scurt care potenteaza gustul fresh al mozzarellei. Combinatia este perfecta putand oricand fi aperitivul unei mese copioase.

In cursul degustarii, somelierul Cramei Oprisor, Gabriel Cristea, antrenat intr-o discutie aprinsa, ne-a prezentat clasificarea vinurilor. Astfel am aflat ca vinurile se impart in doua mari categorii. Vinuri linistite (cele care le utilizam in mod curent) si vinuri speciale. Vinurile speciale la randul lor sunt de trei tipuri: 1.!!! (vin combinat cu alte bauturi), 2. vinuri spumante (natural) si 3. vinuri spumoase. O clasificare interesanta care pune un pic de “ordine in sticle”. Multumim!

Concluzia alegerii mele: dulce, acid, fresh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *