Cramele Rotenberg si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele cramelor Rotenberg si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in locatia Restaurantului Marmara.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.

Au fost 6 imperecheri realizate cu de Alin Sintimbrean (DictionarCulinar.ro) impreuna cu somelierul cramei:

1. Blanc de Merlot, Menestrel 2017 + Havarti Delaco D’Exceptie + covrigei

2. Rosé Rapsod 2017 + Brie au Bleu Ile de France

3. Merlot Menestrel 2015 + Emmentaler Delaco + mar + merisor + sare afumata

4. Merlot Notorius 2014 – Cascaval Delaco + covrigei

5. Merlot Emeritus 2013 – Grana Padano Delaco D’Exceptie

6. Merlot Primus 2013 + Danish Blu Extra Creamy Castello

Alegerea mea a fost Rosé Rapsod 2017 + Brie au Bleu Ile de France, cu toate astea branza care mi-a placut cel mai mult a fost, din nou, Havarti Delaco D’Exceptie. Am pastrat o bucata de brazna si am savurat-o cu rose-ul … si mi-a placut chiar mai mult. As zice ca, pentru mine, asa s-ar fi combinat mai bine.

Nu sunt adeptul gusturilor intense, motiv pentur care si in branzeturi prefer ca laptele folosit sa fie de vaca si nu de oaie. Havarti este o branza daneza aromata si cremoasa, obtinuta din lapte de vaca. Numele provine din anul 1852, din regiunea Havarthigaard in Øverød. Are o perioada de maturatie de cel putin 2-3 luni. Din experienta (am testat-o) consistenta semi-dura pe care o are la rece se transforma intr-un moale, cremoasa si care se alungeste atunci cand este incalzita… ducandu-ma cu gandul la mozzarella.  Nu are un gust pregnant ca o brnaza cu muceagi albastru, dar nu esti nici neutra ca mozzarella. Imi place ca are gustul dulceag si o tenta de acid in acelasi timp ce textura este moale, catifelata, topindu-se incet.

Povestitorul vinurilor a fost chiar somelierul cramei, care nu s-a sfiit sa inceapa orice apreciere de vin cu partile lui nasole. O abordare interesanta. Rosé Rapsod a fost un vin pe gustul meu, puternic acid, cu o nota de dulce (chiar daca eticheta nu confirma gustul), arome de fructe rosii (fragi și coacăze) si o culoare placuta.

Daca as descrie cele 3 elemente ale degustarii, branza, vinul si combinatia as zice cam asa: placuta, acid, picant!

In ceea ce priveste marketing-ul, reprezentatnul cramei a spus ca pregateste un site nou. Astept cu interes sa fac o discutie pe un site din 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *