Degustare cu Impresario Winery

O nou degustare de vinuri, de data aceasta am participat la o degustare organizata de proprietarul cramei Impresario din Republica Moldova.

Vinurile au fost prezentate de somelierul Stefan Teris, iar detalii suplimentare ne-au fost oferite de oenologul Vitalii Gherman.

 

Fondata in 2019, crama Impresario este un brand nou de vinuri din Republica Moldova, dedicat crearii de asamblaje originale de inalta calitate din diferite regiuni ale tarii. Proiectul se remarca prin deschiderea catre noi soiuri, terroir-uri si talente, urmarind o misiune inovatoare in peisajul vinicol moldovenesc.

Am servit nu mai putine de 8 vinuri:
1. Impresario Pinot Grigio si Aligote,
2. Impresario Sauvignon Blanc si Chardonnay,
3. Impresario Feteasca Regala si Aligote,
4. Impresario Rose,
5. Impresario Pinot Noir si Cabernet Sauvignon,
6. Impresario Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon,
7. Impresario Cabernet Sauvignon si Merlot,
8. Impresario Saperavi.

 

Dintre vinurile degustate, preferatul meu a fost Pinot Grigio – Aligote, un vin alb sec obtinut dintr-un amestec de 65% Pinot Grigio si 35% Aligote. Acesta se distinge printr-o culoare galben pai deschis, stralucitoare. Gust este fructat, cu o aciditate bine echilibrata si nuante armonioase care se prelungesc intr-un postgust lung. Aroma este proaspata, cu note subtile de mere verzi si citrice.

Cel mai mult mi-a placut echilibrul dintre aciditate si aromele fructate, care confera vinului o prospetime remarcabila si o complexitate subtila. De asemenea, combinatia dintre Pinot Grigio si Aligote aduce o armonie deosebita intre caracterul floral si cel mineral al vinului. Cred ca v-ati dat seama ca, in general, imi plac vinrile cu aciditate crescuta. Finalitatea aromatica este notabila, cu nuante fructate care se mentin placut pe palat, oferind o experienta gustativa prelungita si satisfacatoare.

Crama recomanda ca acest vin sa se serveasca cu preparate din peste, carne de pui si branzeturi tari, servit la o temperatura de 10-12°C. Eu l-am servit cu paste cu pui la cuptor si coaste, combinatia cu paste fiind cea mai reusita. Coaste le-am inecat cu Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon.

Desi toate vinurile au fost deosebite,  Pinot Grigio – Aligote de la crama Impresario este un vin alb sec deosebit, care impresioneaza prin echilibrul si complexitatea sa, fiind o alegere excelenta pentru iubitorii de vinuri proaspete si elegante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *