Vinaltus si Delaco: degustare-n crama

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele cramei Vinaltus si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco in locatia Cramei Vinaltus din Almaj.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatiei Bloggerilor Olteni.

Au fost 5 imperecheri realizate cu maiestrie de Daniel Botea:

1. Corvus alb Cramposie Selectionata + Aperifrais Ile de France,
2. Corvus rose + Brie au bleu Ile de France,
3. Demeter Sauvignon Blanc + Emmentaler Delaco,
4. Corvus rosu (Feteasca Neagra si Negru de Dragasani) + Cascaval Sofia Delaco,
5. Demeter Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Recent am avut placerea de a participa la o degustare memorabila, gazduita de crama Vinaltus si Delaco. Evenimentul a adus in prim-plan combinatii inedite intre vinuri atent selectionate si branzeturi fine. Printre acestea, alegerea mea preferata a fost Corvus rosu (Feteasca Neagra si Negru de Dragasani), asociat cu cascavalul Sofia de la Delaco.

Mai mult, crama ne-a servit si mancare, un gratar care s-a combinat perfect cu Demeter si Corvus.

Crama Vinaltus se remarca prin pasiunea pentru vinuri autentice si prin dedicarea fata de traditiile viticole. Proprietarul cramei, Iustin Urucu, ne-a impartasit povesti despre cum terroir-ul din regiunea Almajului influenteaza fiecare sticla de vin. Vinurile sunt obtinute din soiuri locale, respectand metodele traditionale, dar beneficiind si de tehnologiile moderne. Este pentru prima data cand am vazut o crama de suprafata cu invechire cu temeperatura-umiditate controalata.

Iustin ne-a povestit si despre butoaie, din practica: ce e francez si ce nu, ce e romanesc si ce nu. Concluzie: ne plac butoaiele romanesti.

In cadrul degustarii, Corvus rosu s-a evidentiat prin complexitatea sa. Acest vin sec, de un rosu intens cu reflexii rubinii, impresioneaza prin echilibrul sau rafinat. Notele de fructe de padure coapte, prune si un subtil iz de condimente se impletesc intr-un buchet aromatic deosebit. Aciditatea bine calibrata si taninurile catifelate fac ca fiecare inghititura sa fie savuroasa, iar persistenta aromatica lasa o amprenta placuta pe papile. In cadrul degustarii, ni s-a explicat ca Feteasca Neagra si Negru de Dragasani sunt apreciate pentru capacitatea de a exprima nuante elegante si profunde, ambele soiuri fiind recunoscute pentru complexitatea lor in peisajul viticol romanesc.

Cascavalul Sofia de la Delaco este un produs cu textura ferma, semitare, si o aroma fina, de lapte, usor sarata. La evaluarea vizuala, cascavalul prezinta o pasta omogena, fara gauri de fermentatie. Maturarea atenta confera un gust echilibrat si o consistenta placuta, perfecta pentru a se combina cu un vin robust precum Corvus rosu. La prima muscatura, cascavalul Sofia emana un miros proaspat, cu note subtile de lapte. In cavitatea bucala, structura sa ferma se completeaza armonios cu gustul vinului, creand un echilibru gustativ captivant. Persistenta aromelor si tipicitatea cascavalului aduc un plus de profunzime acestei combinatii.

Combinatia dintre Corvus rosu si cascavalul Sofia de la Delaco aduce un spectacol gustativ ce merita experimentat. Fiecare element isi pastreaza identitatea, dar se imbina perfect, oferind o experienta completa.

Pentru mai multe detalii despre vinurile de la Vinaltus, precum si comezi accesati magazinul online Vinaltus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *