O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, din nou, in lumina reflectoarelor au fost vinurile Cramei Liliac si branzeturile lui Delaco in locatia restaurantului C House Milano.
Pairing-ul a fost facut de Daniel Botea, degustator autorizat si blogger de seama.
Am degustat 5 soritmente de vin combinate cu 5 sortiment de branzeturi:
- Liliac Private Selection Sparkling Rosé + Aperifrais Ile de France,
- Liliac Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France
- Liliac Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot) + Cascaval Sofia Delaco,
- Liliac Unexpected 2.0 (vin desert din 7 soiuri de struguri) + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.
Alegerea mea a fost una clasica: Liliac Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France.
Sa incepem cu branza. Despre Camembert am vorbit si am sa mai vorbesc, pentru ca imi place. Este simbolul national al Frantei, nascut la sfarsitul secolului 18. Se spune ca a fost produsa pentru prima data de Marie Harel, sotia unui fermier din Normandia, sub indrumarea unui preot originar din regiunea Brie. Poate ca este singurul lucru care imi place la francezi. Se mai spune ca imi place pentru ca este o branza moale, grasa, si dulceaga. Imi place mai multe decat sora ei, Brie, care este mai putin aromata. Da, chiar le pot deosebii. La noi cel mai bun Camabert este adus de cei de la Delaco, importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana si membru al grupului francez Savencia.
In acesta seara Camembert-ul s-a combinat cu alta placere a mea, Sauvignon Blanc-ul. Acest maiastru soi, semiaromat, vizitat de pisici si de plante de soc. Sauvignon Blanc-ul de Liliac este un vin cu o culoare galben pal ce surprinde cu aromele intense de grapefruit, pepene galben si mango combinat cu note florale de salcam si citrice. Nasul este puternic de soc. Dar un soc placut, amestecat cu salcam. Are un post-gust lung, bogat in citrice si fructe tropicale.
Cele doua se combina de minune, aciditatea crescuta a vinului potoleste grasimea branzei. Aromele vinului sunt cam pe acelasi palier cu aromele branzei. Un mariaj perfect. Toate papilele sunt bucuroase.
Daca vorbim de Liliac, avem multe de invatat. Nu lasa loc criticilor de detalii, ca mine. Site-ul lor este impecabil. Si ofera tot ce poate oferi o crama: istoria, produsele, oamenii. Si peste multe alte crame ofera posibilitatea organizarii de degustari, precum si cumpararea produselor online prin magazinul virtual propriu. Ca sa nu vorbim de produse… fiecare din ele fiind un exemplu de bune practici in vinificarea soiului respectiv. Probabil sunt ajutati si de terroir-ul propice din cele doua zone: Batos si Lechinta, dar si de pricepere si tehnica.
Nota de marketing: fiti ireprosabili ca liliecii! De la produs, la marketing!