Vinju Mare si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin3

O  noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, di nou, in lumina reflectoarelor au fost vinurile Cramei Vinju Mare si branzeturile lui Delaco in locatia restaurantului C House Milano.

 

Pairing-ul a fost facut de Daniel Botea, degustator autorizat si blogger de seama.  Pornind de la vinuri albe, trecand prin rosii am am facut un joc demidulce-demisec. Ca niciodata, parca toate imprecherile au fost reusite, adica pe gustul meu.

 

Am degustat 4 soritmente de vin combinate cu 4 sortiment de branzeturi:

  1. Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello,
  2. Prince Vlad Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco,
  3. Prince Vlad Merlot + Grand Blue Delaco,
  4. Prince Vlad Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

 

Alegerea mea a fost una “D’Exceptie”: Prince Vlad Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Sa incepem cu branza. Delaco este un important jucător pe piața brânzeturilor din România, fiind parte a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de lactate la nivel global. În plus față de sortimentele obișnuite găsite în supermarket-uri (ca de exemplu cascavalul Sofia), Delaco importă și unele mărci renumite, cum ar fi Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana.

Grana Padano este o brânză maturată, similară cu Parmezanul (denumire de origine controlată), obținută din lapte nepasteurizat de vacă. Aceasta are un gust fin, dulceag și ușor sărat, cu arome de alune și nuci, și are o textură granulată și o duritate ridicată.

Dacă discutăm despre vinurile de seara aceasta, gama Prince Vlad include vinuri roșii de top, obținute din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră, precum și un vin rose și un vin alb din soiul Chardonnay. Acestea sunt vinuri seci și sunt destinate iubitorilor și cunoscătorilor de vinuri fine. Vinurile roșii sunt maturate cel puțin 2 ani în butoaie de stejar și sunt învechite la sticlă timp de cel puțin 6 luni.

Alegerea mea a fost Cabernet Sauvignon-ul. Acesta are arome tipice de fructe negre de pădure și se îmbină perfect cu taninurile atenuate de atingerea cu stejar, care îmbogățesc gustul cu note de vanilie și ciocolată neagră. Datorită rotunjimii și robusteții sale, acest vin se potrivește de minune cu brânza puternică, precum Grana Padano, dar fiind cu taninii atenuați, merge excelent și cu Havarti-ul.

O idee interesanta de marketing este ca cei de la VVM au doua site-uri www.vvm.ro si www.domeniilevinjumare.ro

O sa dezbatem in viitor daca e bine sau rau si o sa cer si motivatia cramei pentru idee.