Purcari Wine si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Purcari, si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco intr-o locatie deja consacrata evenimentului  – C House Milano.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatia Bloggerilor Olteni.

Au fost 5 imperecheri realizate cu maiestrie de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi:

1. Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France,
2. Purcari Nocturne Viorica + Camembert Ile de France,
3. Domeniile Cuza Rose (Merlot & Saperavi) + British Cheddar Delaco D’Exceptie
4. Domeniile Cuza (Saperavi si Feteasca Neagra) + Gouda Delaco D’Exceptie
5. Purcari Maluri de Prut (Feteasca Neagra si Rara Neagra) + Grana Padano Delaco ‘Exceptie

A fost o degustare pe cinste. Am inceput cu un aperitiv (spumant). Apoi am degustat un soi drag mie, Viorica, soi aromat pe care il incurc la nas cu sauvignion-ul blank. Cu toate acestea, votul meu, daca s-ar fi organizat, ca nu s-a organizat o tragere la sorti, ar fi mers catre Purcari Maluri de Prut.

Purcari Maluri de Prut este un cupaj de Feteasca Neagra si Rara Neagra.  Vinul reuneste ce este mai bun de pe ambele maluri ale Prutului. Combinatia celor doua soiuri a dat naștere unui vin cu un caracter puternic, dar în același timp, foarte fin, cu tanini blanzi, cum imi place mie. Combinatia este in favoarea Feteascai (90%), rara fiind mai rara, cu doar 10%.

Maluri de Prut are culoare rosu intens cu nuante rubinii (chiar daca lumina nu atinut cu noi). Se distinge prin aroma fina predominată de fructe rosii si stafide, urmat de accente de vanilie (o fi de  la 6 luni de baric?). Postgustul prelung și echilibrat.

Crama recomanda servirea la 18-20 de grade. Ce-i drept nu am masurat temperatura…

Grana Padano este un Parmezan fara pedigree. Reteta de preparare dateaza din secolul 12 si a fost perfectionata de-a lungul secolelor ca o modalitate de a pastra pe termen lung laptele.
Este produs din lapte de vaca nepasteurizat cu gust fin, dulceag, usor sarat. Are arome de alune si nuci, textura granulata si consistenta tare. Cand este mai veche face microcristale de calcar. Si acestea dau un

Combinatia este una maiastra. Atat vinul cat si branza sunt ofiter de rang inalt. Se tin bine si se combina bine, niciunl neacoperind calitatile celuilalt. Trebuie incercat.

 

In ceea ce priveste marketingul, Purcari Wines este un model. De la site, la oameni, la produse, la strategie, la tot. Am aflat de al reprezentanta lor ca s-au extins. Au cumparat o crama in Romania si o crama in Bulgaria, pe langa cele 3 din Moldova.

Asta nu e tot, Purcari Wines sunt listati la Bursa de Valori Bucuresti, avand ticker WINE. Ce coincidenta ciudata… cine s-ar fi gandit? Candva i-am avut in portofoliu si intr-o zi o sa ii am din nou. Au performat si au construit un brand, sunt buni in retail, sunt buni in HORECA. Au toate atuurile unie companii care stie ce face.

Daca vreti sa vedeti cum se descurca Purcari in cifre mergeti pe site-ul BVB https://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=WINE

P.S.

Era sa uit. Seara a fost completata de o apa plata noua. Apa de izvor cu un pH de 7.5 produsa dupa ultima tehnologie de filtrare si tratare, folosind tratament OZON si care isi are originea in Isalnita, Dolj. Se numete Dolce Vita, un nume pur romanesc, de pe meleaguri oltenesti. Gustativ este echilibrata, fiind comparabila cu celalalte ape plate baute de mine.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *