Radacini si Delaco: Branzeturi cum se… cuVin

O noua degustare de Branzeturi cum se… cuVin, de data aceasta am degustat produsele Radacini si, ca de fiecare data, branzeturile lui Delaco intr-o locatie moderna – Trattoria Il Calcio.

Evenimentul “Branzeturi cum se… cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro si Asociatia Bloggerilor Olteni.

Au fost 5 imperecheri realizate cu maiestrie de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi:

  1. Spumant Roze Metier metoda traditionala + Camembert Ile de France
  2. Radacini Merlot rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie
  3. Fiori Viorica alb + Emmentaler Delaco
  4. Vintage Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie
  5. Spumant Roze dulce + Gorgonzola Delaco D’Exceptie

 

Alegerea mea pentru aceasta seara a fost Spumant Roze dulce + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.

Gorgonzola este un fel de Pepsi pe langa Cola, unde cola este Roquefort-ul. Este buna, serveste la nevoie, dar nu este cea mai buna. Pentru mine asta este bine, pentru ca Roquefort-ul este prea puternic pentru papilele mele. Abia cu Gorgonzola ma inteleg cat de cat.

Gorgonzola este o varietate de branza cu mucegai, fabricata prima data in localitatea Gorgonzola din Provincia Milano de unde si numele. Este facuta din lapte de vaca, cheag si sare, carora li se adaugă o cultura de mucegai, Penicilinum Gorgonzola. Acest mucegai ii confera culoarea albastra-verzuie caracteristica si gustul unic. De retinut ca este un produs cu denumire controlata si ca vine in mai multe varietati de la dulce la iute.

Daca faceti cunostiinta cu branzeturile mucegaite pentru prima orara atunci Gorgonzola este alegerea clara in fata Roquefort-ului.

 

In ceea ce priveste vinul, nu stiu daca de la caldura, nu stiu daca de la restaurantul select, spumantul a fost la el acasa.  Spumantul Roze dulce de Radacini este un vin senzual, o interpretare a elegantei soiului Merlot –modern si perfect pentru a fi savurat impreuna cu cei dragi. Buchet atragator cu note generoase de fructe proaspete, perlare fina si aciditate placuta, face sa se resimta la final o gama complexa de arome.

Combinatia intre vin si branza este una reusita. Aciditatea vinului se combina bine cu grasimea din branza.  Cu toate acestea aroma puternica a branzei acopera notele fructate din vin, dar probabil cand le devorezi impreuna nu iti mai doresti senzatii diferite ci o senzatie comunca placuta, care dealfel se si formeaza.

 

Ca de fiecare data, la sfarsit, vorbim despre marketing. Astazi vorbim despre curaj in marketing. Curajul acopera multe arii, dar particular, curajul celor de la Radacini este sa vina pe o piata semistraina (Romania), saturata cu o sumedenie de vinuri autohtone cunoscute si arhicunoscute. Piata este grea si din punct de vedere al puterii de cumparare, reprezentantii HORECA din tara noastra fiind obisnuiti cu stocuri mici si plata la termen. Mai mult, cumparatorul final, clientul de restaurant, romanul de zi cu zi, nu este un apreciator de vinuri, majoritatea fiind adeptii cantitatii peste calitate. In aceste conditii precare Radacini decide sa intre pe piata din Romania si o face in stil mare. Intra cu toate produsele, inclusiv spumante, care se pare ca sunt pe val in acest moment. Probabil cand vinzi deja in peste 20 de tari iti e mai usor sa iei o intiativa asa de curajoasa precum este intrarea pe piata din Romania!

Concluzia serii: curaj ca se poate, indiferent ce faci, fa bine, și arta-le tuturor.